Wpływ żywności na zdrowie

Naukowcy, lekarze i dietetycy wykazali, że to co spożywamy ma znaczący wpływ na nasze zdrowie. Zależność między jedzeniem a zdrowiem jest na tyle duża, że opracowano zasady prawidłowego odżywiania się. Od dawna wiadomo, że nadmiar węglowodanów w diecie może skutkować nie tylko cukrzycą, ale również próchnicą. Z kolei niektóre tłuszcze mogą przyczynić się do rozwoju miażdżycy bądź chorób serca. Wszystkie te choroby uznawane są za schorzenia cywilizacyjne. Oznacza to, że choruje na nie znaczący odsetek osób na niemal całym świecie. Choroby cywilizacyjne są konsekwencją rozwoju technologicznego. Obecnie nie trzeba się martwić o niedobór żywności. Produkty spożywcze dostępne są w niemal każdym sklepie. Sprawia to, że część osób nie zna umiaru w konsumpcji, co skutkuje nadwagą i otyłością. To kolejny problem na skali światowej.

Ponadto wiele osób wybiera niepełnowartościowe produkty żywnościowe. W szczególności dotyczy to żywności o wysokim stopniu przetworzenia. W tego typu produktach brakuje witamin czy składników mineralnych. Wielu dietetyków twierdzi, że spożywamy zbyt małe ilości warzyw i owoców, które stanowią podstawę zbilansowanej diety. Również sama konsumpcja jest daleka od ideału. Jemy w pośpiechu, co może skutkować m.in. zgagą. Nieregularne spożywanie posiłków także nie jest odpowiednie dla organizmu. Chcąc cieszyć się dobrym zdrowiem warto nauczyć się spożywać pełnowartościowe produkty żywnościowe w odpowiednich odstępach czasu. Dzięki temu można dostarczyć organizmowi niezbędnych składników odżywczych.

Close