Dlaczego warto spożywać produkty nieprzetworzone?

Na sklepowych półkach można znaleźć wiele produktów spożywczych o wysokim stopniu przetworzenia. Ich nadmierna konsumpcja nie jest odpowiednia dla zdrowia. Tego rodzaju żywność obfituje w konserwanty oraz inne dodatki, które mogą wyrządzić różne szkody w organizmie. Znacznie lepszym rozwiązaniem jest spożywanie żywności nieprzetworzonej. Jakie są jej zalety? Do jednych z najważniejszych należy zaliczyć wysoką gęstość odżywczą.

Oznacza to, że zawierają dużą ilość składników odżywczych. Do nieprzetworzonej żywności należy zaliczyć chociażby warzywa i owoce. Poza witaminami i składnikami mineralnymi obfitują one w fito związki, które charakteryzują się m.in. właściwościami przeciwzapalnymi i antyoksydacyjnymi.

Te ostatnie zwalczają wolne rodniki, które odpowiadają m.in. za starzenie organizmu i liczne choroby. Nieprzetworzona żywność cechuje się także niską gęstością kaloryczną. Pod tym pojęciem należy rozumieć niską zawartość kalorii w porównaniu do jednostki wagi.

Bazując na diecie obfitującą w nieprzetworzoną żywność spożywamy mniejszą ilość energii. Tym samym przyczyniamy się do zachowania szczupłej sylwetki. Kolejną zaletą nieprzetworzonych produktów spożywczych jest niska zawartość tłuszczów nienasyconych. Jeśli spożywamy ich za dużo narażamy się na wiele, groźnych chorób, w tym miażdżycę. Wykazano, że dieta, w której znajdują się znaczne ilości tłuszczów może przyczyniać się do pogorszenia pamięci i koncentracji.

Tłuszcze nasycone znajdują się m.in. w podrobach i innych produktach mięsnych.

Close