Co to są probiotyki i prebiotyki?

W ludzkim jelicie grubym znajduje się kilkaset gatunków najróżniejszych bakterii. Ich wzajemne oddziaływanie nie zostało do końca poznane, jednak naukowcy udowodnili korzystnie działanie niektórych z nich na zdrowie człowieka. Do takich bakterii zaliczają się np. Bifidobacterium oraz Lactobacillus. Ilość tych bakterii nie jest stała. Są one bowiem wydalane wraz z kałem. Ponadto niekorzystnie oddziałują na nie antybiotyki. Bakterie jelitowe, które wykazują właściwości prozdrowotne określane są mianem probiotyki. Jakie są ich właściwości? Przede wszystkim pomagają zachować optymalną równowagę bakteryjną w jelitach, korzystnie wpływają na funkcjonowanie układu odpornościowego.

Probiotyki zapobiegają również osiadaniu szkodliwych bakterii w nabłonku jelitowym. Probiotyki można dostarczyć organizmowi dzięki poszczególnym produktom spożywczym. Zawierają one żywe kultury bakterii, które powstały na skutek fermentacji. W niektórych przypadkach probiotyki są dodawane do żywności. Przykładem żywności probiotycznej są jogurty i kiszonki roślinne. Probiotyki znajdziemy również w fermentowanych produktach strączkowych. Pomimo tych niewątpliwych zalet probiotyków mają one pewne wady. Jedną z nich jest stosunkowo mała odporność na wysokie ilości kwasu żołądkowego. Z tego powodu do wielu produktów dodawane są prebiotyki, które korzystnie wpływają na rozwój probiotyków w układzie pokarmowym.

Badania nad żywnością probiotyczną prowadzone są przez cały czas, jednak specjaliści zalecają włączenie mlecznych produktów fermentowanych do codziennego jadłospisu.

Close